Η πορεία του Οργανισμού

Ίδρυση Α′ Συνεργατικού Παντοπωλείου

Έτος 1942.Με άγνωστη έκβαση ο Β′ Παγκόσμιος Πόλεμος στο απόγειό του κι η μικρή μας Κύπρος κάτω από το βάρος και της Αγγλικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας, να μετρά με την υπόλοιπη ανθρωπότητα τις πληγές. Φτώχεια, ανεργία, στέρηση από κάθε αγαθό, οικονομική εξαθλίωση, με τη μαύρη αγορά να εκτελεί χρέη ... «ρυθμιστή». Κάτι έπρεπε να γίνει. Κάποιος, κάποιοι ν' αποτινάξουν το δυσβάσταχτο μαρτύριο, ν' ανατρέψουν τις συνθήκες στέρησης.

Και κάποια μέρα λοιπόν, εκεί στην πόλη της Λεμεσού, μια ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα και συνεταιριστικά ιδανικά, μαζεύουν τα κατάλοιπα της δύναμής τους και κάτι παραπάνω. Μαζεύουν την ίδια τους την ψυχή και τολμούν την ανατροπή. Δίνουν φιλί ζωής στην επιβίωση και στις ανάγκες του καταναλωτή. Ιδρύουν το Α′ Συνεργατικό Παντοπωλείο.

Α′ Συνεργατικό Παντοπωλείο + Α′ Συνεργατικό Υφασματοπωλείο!

Με τη Λεμεσό να επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο, το 1970 οι Διοικήσεις των 2 μεγάλων Συνεργατικών Εταιρειών Παντοπωλείου και Υφασματοπωλείου προχώρησαν στην ενοποίηση των δύο Εταιρειών και στη δημιουργία μιας νέας Εταιρείας, της Ένωσης Συνεργατικών Εταιρειών Λεμεσού, (ΕΣΕΛ).

Οι στόχοι ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Η ΕΣΕΛ καθιερώνεται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικού εμπορίου στην Κύπρο.

Η πορεία του Συνεργατικού Ιδρύματος

Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Κι ωστόσο η ομάδα αυτή κατάφερε με την αξιοπιστία της, ότι πολυτιμότερο. Την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Σαν αποτέλεσμα και μέχρι το 1945 λειτούργησαν άλλα 4 συνεργατικά καταστήματα, σε διάφορα σημεία της Λεμεσού, εξυπηρετώντας έτσι το ευρύτερο κοινό, σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία το αυτοκίνητο, ακόμη και σαν ιδέα, συνιστούσε έννοια ασύλληπτη για τον περισσότερο κόσμο. Ταυτόχρονα αναβαθμίζει την εικόνα του με νέα μέτρα. Ένα απ' αυτά η πληρωμή μερισμάτων, επιστρέφοντας άμεσα μέρος των κερδών στον καταναλωτή κι ένα δεύτερο, η εισαγωγή του συστήματος αυτοεξυπηρέτησης (Self Service). Η ανοδική πορεία θεμελιώνεται σταθερά.

Νέο Πολυκατάστημα- Συνένωση Συνεργατικών Ιδρυμάτων με ΕΣΕΛ

Με Νέο Σχέδιο Ανάπτυξης το 1971 αρχίζει στο κέντρο της Λεμεσού η ανέγερση Πολυκαταστήματος με 9 Τμήματα. Οι εργασίες διακόπτονται από τα τραγικά γεγονότα του 1974 αλλά συνεχίζουν και ολοκληρώνονται κατά τα έτη 1976-1977.

Το 1978 ακολουθεί η συνένωση με την ΕΣΕΛ και με το ίδιο όνομα, των Συνεργατικών Καταναλωτικών Ιδρυμάτων Μέσα Γειτονιάς, Πολεμιδιών, Αγ. Αθανασίου, Αγ. Φύλας και Γερμασόγειας.

Ιδρυση ΣΠΟΛΠ και Α′ Συνεργατικού Υφασματοπωλείου

Η συγκράτηση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά είναι δεδομένη μα όχι ικανοποιητική για το μεγάλο όραμα του Συνεργατικού Κινήματος. Γι' αυτό το 1954 ιδρύεται ο Συνεργατικός Προμηθευτικός Οργανισμός Λεμεσού- Πάφου (ΣΠΟΛΠ) με κύρια αρχικά ενασχόληση το χονδρικό εμπόριο. Το 1956 ακολουθεί η εξαγγελία ίδρυσης της Α′ Συνεργατικής Εταιρείας Ραπτών που στην συνέχεια αναδιοργανώνεται σε Συνεργατική Εταιρεία Ετοίμων Ειδών Ένδυσης (Α′ Συνεργατικό Υφασματοπωλείο).

Ενοποίηση ΕΣΕΛ & ΣΠΟΛΠ

Με την άνθηση του λιανικού εμπορίου, ο ΣΠΟΛΠ προχώρησε σε αναδόμηση της Εταιρείας και στην εμπλοκή της και σ' αυτό τον τομέα. Με τα νέα αυτά δεδομένα, οι δύο Εταιρείες ΕΣΕΛ και ΣΠΟΛΠ προχώρησαν το 1994 στην ενοποίησή τους.

© 2017 E&S Supermarkets. All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual

Scroll Up